Çin’de İş Etiketi ve Kurumsal Görgü Kuralları

İş etiketi anlam olarak bir iş yerindeki sosyal davranış kurallarını belirleyen kurumsal görgü kurallarını ifade eder. Bu kurumsal görgü kuralları iş yerinde hitap şeklinden tutun da, iş yemeklerinde sofraya oturma sırasına kadar aleni olarak söylenmemiş, ancak herkesin bilmesi beklenen davranış kodlarını kapsar. Bu yüzden iş etiketini bilmek sizin profesyonel imajınız ve iş ilişkileriniz için son derece önemlidir.

Her ülkede iş etiği farklılık gösterebilmektedir. Hatta bazen sektör ve şirket bazında bile kurumsal görgü kuralları değişir. Dolayısıyla her iş görüşmenizden önce müşterilerinizin kabul ettiği iş etiği kurallarını da gözden geçirmeniz size büyük bir artı kazandıracaktır.

Peki Çin’de iş etiği kuralları Türkiye ile aynı mı? Aslında çok büyük farklılıklar yok, ancak yine de özellikle kültürel farklılıklar kurumsal görgü kurallarını belirliyor. Bu kurumsal görgü kurallarını Çinli müşterileriniz ve ortaklarınız ile görüşürken uygularsanız iş ilişkilerinizde büyük bir ilerleme kaydedebilir ve herkeste iyi bir intiba bırakabilirsiniz.

1. Selamlaşma ve Karşılama

Türkiye’de biri ile karşılaştığınızda tokalaşmak ve hatta yanaktan hafifçe öpmek yaygın bir alışkanlık. Ancak Çin’de böyle bir alışkanlık yok, bu yüzden her zaman ilk önce karşınızdaki kişinin inisiyatif alarak elini uzatmasını bekleyin. Fakat kesinlikle kimseyi öpmeye, ya da kafanızı tokuşturmaya çalışmayın.

2. Hitap

Çince’de hitap şekilleri bizdekine benzer olarak kişinin statüsünü içerir çoğu zaman. Bey ya da Hanım gibi hitaplar yaygındır. Ek olarak Çinliler kişinin şirket içi statüsünü, başkan, müdür vs, de kullanabilir. Bu yüzden hitap ederken ya isimlerinin sonuna Bey Hanımefendi (Türkçe görüşmelerde) ekleyebilirsiniz, ya da Mr. Mrs. Şeklinde hitap edebilirsiniz (İngilizce görüşmelerde). Ancak kesinlikle sadece ismiyle ya da Japonca’daki gibi isminin sonuna -Kun -Çan -San gibi hitap ekleri ekleyerek konuşmayın.

3. Kartvizit Değişimi

Çin’de karşı tarafla ilk defa bir toplantı ya da görüşme yapılacağı zaman kartvizitlerin karşılıklı olarak değiş tokuş edilmesi beklenir. Dolayısıyla siz de ilk kez yapacağınız görüşmelerde kartvizitinizi vererek bir jest yapabilirsiniz. Ama kartvizitinizi verirken iki elinizi kullanarak verirseniz karşı tarafa gösterdiğiniz saygıyı da ifade edersiniz.

4.Sohbet ve İkili Konuşmalar

Çin’de küçük sohbetler (small talk) günlük hayatta önemli bir yer tutar. Eğer bu küçük sohbetleri pürüzsüzce devam ettirebilirseniz daha sonra asıl konulara gelebilirsiniz. Ancak mesela Türkiye’de ayak üstü hal hatır sorarken, ya da basit soru cevaplarla diyalog kurarken sıkça “Nasılsın”, “Havalar nasıl” “İşler nasıl gidiyor” gibi sorular sorulur. Çin’de ise size birisi gelip yemek yiyip yemediğinizi, yahut nereleri gezdiğinizi, Çin’i nasıl bulduğunuzu ve daha farklı birçok şekilde soru yöneltebilir. İnsanlar aslında nezaket gereği hal ve hatır soruyor bu şekilde. Bu yüzden öğle yemeğinde ne yediğinizi, nereleri gezdiğinizi, hangi sorunlarla karşılaştığınızı detaylıca, bir liste halinde anlatmayın. Kısa, sade ve pozitif cevaplar vererek diyaloğun devam etmesini sağlayın.

Sonuç

Her coğrafyanın, ülkenin hatta sektörün kendi etiketi olabilir. İnsanların olaylara bakış açısının ve alışkanlıklarının farklılık göstermesi aslında son derece normal. Bu yüzden iş görüşmesi kapsamında yapacağınız ziyaretlerden önce iş etiketini ve kurumsal görgü kurallarını öğrenirseniz sadece daha iyi bir intiba bırakmakla kalmaz, ilerideki iş ilişkilerinizin de seyredeceği rotada dümeni siz tutabilirsiniz.

Çin’in, Rusya’nın ve daha birçok ülkenin iş etiketi hakkında daha fazla bilgi almak ve müşterilerinizle görüşürken size destek olmamızı, görüşmelere katılmamızı isterseniz hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

TOP