Fuar Planlaması Nasıl Yapılır I

Doğru bir planlama ve iyi bir takip başarılı fuar katılımını beraberinde getirecektir. Fuar katılımının başarıya ulaşabilmesi fuarın her aşamasının titizlikle planlanması, fuarda görev alacak kişilerin belirlenmesi ve görevlerinin açıkça tanımlanması ile mümkün olacaktır.

Fuar planlamasına ilişkin yazı dizimizin ilki olan bu paylaşımımızda fuar öncesi yapılması gerekenleri kısaca anlatacağız.

Fuar Öncesinde Yapılması Gerekenler

Fuara katılım öncesinde yapılması gerekenleri 4 ana başlıkta inceleyebiliriz.

1. Hedeflerin Belirlenmesi

Anlattığımız gibi Çin’de E-Ticaret konusunda çok büyük bir çeşitlilik var. Dahası, sadece marka çeşitliliği konusunda değil, sektör bazında da tüketiciler toplamda yüzlerce platformdan yararlanıyor online alışverişte.

Bununla birlikte aklınızdaki en büyük soru Türk firmalarının böylesi bir çeşitlilikten yararlanıp yararlanamayacağıdır büyük ihtimalle.

Dünyadaki binlerce firma gibi Türk firmaları da kolaylıkla bu e-ticaret platformlarında potensiyel müşterilerine ulaşabilir. Ayrıca çok düşük maliyeti olan bu e-dükkanlar Türk firmalarının önünde büyük bir fırsat olarak bekliyor. Eğer siz de bu fırsatları keşfetmek, potansiyellerini ve maliyetlerini öğrenmek istiyorsanız. Bizimle iletişime geçin, firmanızın Çin e-ticaretindeki potansiyelini birlikte değerlendirelim ve size en uygun e-ticaret platformunu seçelim.

Hedefler kesinlikle fuardan önce belirlenmiş olmalı ve fuar esnasında sıkı sıkı takibi yapılmalıdır. Aşağıda hedeflerinizi belirlemenizde size yol gösterebilecek genel beklentileri listeledik.

  • Kaliteli fuarlarla satışları arttırmak ve yeni siparişler almak
  • Yeni ürünleri ya da hizmetleri tanıtmak
  • Mevcut müşterilerle ilişkileri geliştirmek
  • Yeni müşteriler kazanmak
  • Firmaların iletişim kurulabilecek kişilerine ait kontak bilgileri elde etmek
  • Yeni pazarlar ya da ülkelere açılmak

2. Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Fuara katılımınızı planlarken, bu fuardaki hedef kitlenizi belirlemek, fuarda kullanacağınız iletişim metotları ve malzemelerini seçmenizde önemli rol oynayacaktır. Bu nedenle, hedef kitlenizin muhakkak fuardan önce belirlenmesi gerekmektedir

3. Pazar Hakkında Bilgi Toplanması

Fuara katılmadan önce, söz konusu fuar, ülke ve pazar hakkında temel bilgilerin toplandığı bir pazar araştırması yapılması faydalı olacaktır. Pazar araştırmaları, muhtemel katılımcı ve ziyaretçilerin, ihtiyaç ve isteklerini daha iyi bilmek ve sektördeki son gelişmeleri fuar konseptine entegre edebilmek amacıyla gereklidir. Pazar araştırmanızda öncelikli bulunması gereken bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sektör ve ülke hakkında bilgi edinmek
  • Rekabetin gözlenmesi (rakiplerin fiyat ve ürün politikası hakkında bilgi edinmek)
  • Hedef kitlenin yeniliklere karşı yaklaşımı hakkında bilgi edinmek
  • Pazardaki boşlukları belirlemek
  • Pazardaki eğilimler ve yenilikler hakkında bilgi edinmek
  • Pazar ile ilgili ihracat olanaklarını araştırmak

4. Çalışanların Fuara Hazırlanması

Fuar ekibi oluşturulurken de hedefler ve hedef kitle göz önünde bulundurulmalıdır. Yeni tedarikçiler arıyorsanız, “satın alma” bölümünden yetkililerin fuarda bulunması, doğru olacaktır. Diğer taraftan, teknik sunumların ağırlıklı olduğu bir fuarda, “araştırma-geliştirme” bölümünden sorumlu kişilerin de fuarda bulunması, avantaj sağlayacaktır.

Standınızda çalışacak personeli seçerken, bu işte tecrübeli ve istekli olanlar tercih edilmelidir. Birden fazla dil bilen çalışanlara sahipseniz, bu size puan kazandırır. Eğer büyük bir standınız varsa ve stand ekibiniz kalabalık ise, potansiyel müşteriler ile anlaşma sürecini hızlandırır.

Ziyaretçiler, fuarın genelinden çok, stand görünümünü ve yapısını hatırlar. Şirketinizin imajını yansıttığı için, çalışanlarınızın dış görünümü çok önemlidir. Bunun yanında, stand personelinizin yerel dili konuşabiliyor olması da oldukça önemlidir. Fuar süresince, standınızda görev alacak bir tercüman olması işinizi kolaylaştıracaktır.

Sonuç

Şirket hedeflerini göz önünde bulundurarak, stantta çalışacak kişilere, başarmaları için bir hedef verin. Ekibinize, fuar süresince nasıl etkili çalışacaklarını gösterin ve müşteri üzerinde pozitif etki bırakmak için, sadece birkaç saniye süreleri olduğu gerçeğini vurgulayın. Bu nedenle, her zaman hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtin. Olumsuz bir izlenimin düzeltilmesi uzun zaman gerektirir. Çalışanlarınıza vereceğiniz eğitimin kalitesi, başarıya ulaşmanızda büyük rol oynayacaktır.

TOP